Hozzávalók a tortalaphoz
· 6 tojás
· 8 evőkanál liszt
· 2 evőkanál kakaópor
· 10 evőkanál cukor
· 1 csomag sütőpor
· 2 evőkanál víz
· késhegynyi só
Hozzávalók a krémhez
· 3 tojás
· 50 g kakaópor
· 1 tábla étcsokoládé (100 g)
· 35 dkg cukor
· 30 dkg margarin
· 2 evőkanál rumaroma
· egy üveg magozott meggybefőtt
· 1 dl habtejszín a díszítéshez
A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát, kivajazzuk és kilisztezzük. A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. Először a tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a cukrot. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és ezzel is tovább verjük. Végül finom mozdulatokkal kanalanként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz kavarjuk. A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben, kb. 40 percig sütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk tűpróbát, ha a tészta ráragad a tűre, süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk 3 lapra. Ezután következik a krém.
A krémhez a tojásokat a cukorral és a kakaóval elkavarjuk, majd gőz fölött gyakran kevergetve kb. 15 perc alatt összefőzzük. A margarint és a tábla csokit egy tálban megolvasztjuk, lehet ezt is gőz felet, én a mikrót használtam most, így gyorsabban elkészült. Végül a két krémet összekeverjük, beletesszük a rumaromát és hagyjuk hűlni, dermedni. Amikor már kellően kenhető, a legalsó lapot megkenjük a csokoládékrémmel, ráhelyezzük a meggyszemek egy részét, erre jön megint egy tortaszelet, csokoládékrém és ismét meggyszemek. A tetejére rákenjük a maradék krémet és egyenletesen eloszlatjuk úgy, hogy a torta oldalára is jusson. A habtejszínt felverjük, habzsákba tesszük, és ezzel díszítjük a torta tetejét. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
A krémhez a tojásokat a cukorral és a kakaóval elkavarjuk, majd gőz fölött gyakran kevergetve kb. 15 perc alatt összefőzzük. A margarint és a tábla csokit egy tálban megolvasztjuk, lehet ezt is gőz felet, én a mikrót használtam most, így gyorsabban elkészült. Végül a két krémet összekeverjük, beletesszük a rumaromát és hagyjuk hűlni, dermedni. Amikor már kellően kenhető, a legalsó lapot megkenjük a csokoládékrémmel, ráhelyezzük a meggyszemek egy részét, erre jön megint egy tortaszelet, csokoládékrém és ismét meggyszemek. A tetejére rákenjük a maradék krémet és egyenletesen eloszlatjuk úgy, hogy a torta oldalára is jusson. A habtejszínt felverjük, habzsákba tesszük, és ezzel díszítjük a torta tetejét. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése