· 10 dkg húsos szalonna
· 1-2 kanál olaj
· 1 fej vöröshagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 2 közepes méretű sárgarépa
· 1 fehérrépa
· 2 nagyobb krumpli
· 1 közepes fej karfiol
· só, bors, pirospaprika
· petrezselyemzöld
· 4 evőkanál liszt
· 1.5 dl tejföl
· 2 tojás sárgája
· házi tarhonya (bolti)
A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy kevés olajon lassú tűzön kevergetve megpíritjuk. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd a már megpirult szalonnához adjuk, úgy, hogy a szalonnát, benne hagyjuk a lábosban. Gyakori kevergetés mellett közepes lángon üvegesre pároljuk. A répákat, gyökereket megpucoljuk, felkarikázzuk, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön az egészet 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Ezután hozzáadjuk a répákat, a krumplit, átkeverjük, lassú tűzön kevergetve néhány percig pirítjuk, majd meghintjük 4 evőkanál lisztel, egy kis pirospaprikával és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük 1.5-2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk.
Ha a krumpli már puhul, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított, megmosott, rózsáira szedett karfiolt is. Szeretem, ha a leves jó sűrű, ezért a karfiollal egy időben teszek a levesbe még egy kis házi tarhonyát is, kb 4-5 evőkanálnyit. Általában a Korona márkajelzésű, 400 grammos kiszerelésű tönkölybúzaliszt hozzáadásával készült tarhonyát választom. Amikor már az összes zöldség megpuhult, megszórom a leves tetejét néhány szál apróra vágott petrezselyemmel. A tojássárgákat elkeverem egy kis tálkában a tejföllel, a forró levesből merek hozzá egy merőkanálnyit, összekeverem, és ezt a keveréket hozzáöntöm a leveshez. Ezután már csak összekeverem az egész levest, és a lábast leveszem a tűzről.
Forralni már nem szabad, csak melegíteni, különben a tejföl összeugrik. 8-10 adag lesz belőle
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése