· 50 dkg fehér liszt
· 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
· 1 dl étolaj
· kb. 5 dl víz
· 5 dkg élesztő
· 1,5 evőkanál só
· 1 kiskanál cukor
· 1 közepes méretű sárgarépa
Fontos, hogy minden hozzávaló langyos, szobahőmérsékletű legyen, ez segíti a tésztát a kelésben. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, hozzáadva a cukrot és egy kiskanál lisztet. Miután ez elkészült, a kétféle lisztet és a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, majd kis lyukú reszelőn belereszeljük az előzőleg megtisztított sárgarépát. Ezután kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 8-10 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a víz, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra.
Ha már megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és formázzuk cipó vagy hosszúkás alakúra, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét egy éles késsel tetszés szerint beirdaljuk és konyharuhával letakarva további 1 órát hagyjuk pihenni. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A kenyerek tetejét vízzel bespricceljük, ha nincs kifejezetten erre használatos eszközünk, akkor használjunk a kenéshez egy ecset. Ha ezzel elkészültünk betesszük a kenyeret/kenyereket az előmelegített sütőbe és 10 percig 220 fokon sütjük. Majd levesszük 200 fokra és további 30 percig sütjük.
Miután a sütőből kivettük őket, gyorsan ismét bevizezzük a tetejüket. Ettől enyhén puha, de mégis ropogós lesz a héjuk, belül meg finom puha. Ebből az adagból egy nagyobb vagy két közepes méretű kenyér lesz. A már kihűlt kenyeret fagyasztóba is tehetjük, majd amikor szükség van rá elővesszük, és kifagyasztva ugyanolyan friss mint sütéskor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése