· 1 kg vöröshagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 3 közepes méretű krumpli
· 2 dl főző tejszín
· 1,5 – 2 liter húsleves alaplé
· só, bors, csipetnyi szerecsendió
· 7dkg vaj
· 3 evőkanál liszt
· reszelt sajt, pirított bacon a tetejére
- A hagymát megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd a vajban gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, picit átkeverjük.
- A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a megdinsztelt hagymához. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük.
- Ezután az egészet felöntjük 1, 5 - 2 liter alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Egy két kocka elég. Fedő alatt takarékon addig főzzük, mig a krumpli is megpuhul. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt, összefőzzük és már készen is van! Ha szükséges utánaízesítünk, kevés szerecsendiót szórunk a tetejére.
A még meleg cipók tetejét levágjuk, a belsejét kiszedegetjük és a forró levest belemerjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, pirított baconnal.
· 70 dkg fehér liszt
· 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
· 100 ml étolaj
· 5 dkg élesztő
· 2 evőkanál só
· 1 ek cukor
· kb. 3 - 3,5 dl víz és 1 dl tej
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
- A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, olajat, sót, adagonként a vizet, majd kézi robotgéppel elkezdjük dagasztani. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk.
- Ha szükséges, további langyos vizet adhatunk hozzá. A tészta akkor jó, ha nem ragacsos és elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 40-45 perc.
- Ha már megkelt, lisztezett deszkán zsemleméretű cipókat formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a cipók tetejét vízzel bespricceljük, vagy egy ecset segítségével vékonyan bevizezzük, majd betesszük a sütőbe és kb. 25 -30 perc alatt készre sütjük.
- Ebből az adagból 4 cipó lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése