· 50 dkg sárgaborsó
· 2 fej vöröshagyma
· 5-6 gerezd fokhagyma
· 3 nagyobb krumpli
· 2-2 sárgarépa, fehérrépa
· 2 dl tejföl
· 2 tojás sárgája
· 1,5 – 2 liter húsleves alaplé
· só, bors, 2 babérlevél
· egy csipetnyi szódabikarbóna
· zellerzöld
· 3 evőkanál olaj
· pirított szalonnakockák vagy pirított kolbászkarikák a tetejére
A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A zöldségeket megpucoljuk, apró karikákra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz.
Beletesszük a jól megmosott sárgaborsót és felöntjük 2 liter húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 2-3 kockát tegyünk a levesbe. Beletesszük a szódabikarbónát is, ettől a sárgaborsó sokkal hamarabb megpuhul. egy kicsit fel fog habzani, ez egy kanállal leszedegetjük a tetejéről. Amennyiben a sárgaborsót előző este beáztatjuk, akkor ez a mozzanat elhagyható.
Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet. Egy kis tálkában a tejfölt összekeverjük a tojássárgákkal, majd egy merőkanálnyit teszünk bele a forró levesbe. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a még forró leveshez. Ezután már nem forraljuk fel a levest, csak melegítjük.
Pirított zsemlekockákkal, és/vagy apróra vágott pirított szalonnával, kolbászkarikákkal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése