· 60 dkg gomba
· 2 nagy fej vöröshagyma
· 4 gerezd fokhagyma
· 3-4 nagyobb krumpli
· 2 szál fehérrépa
· 2 dl főzőtejszín
· 1,5 – 2 liter húsleves alaplé
· só, bors
· 1 csokor petrezselyem
· olaj
· 3 evőkanál liszt
· pirított kenyérkockák a tetejére
A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A gombát, fehérrépát és a krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk, illetve karikákra vágjuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a fehérrépát, a gombát, és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük kb. 1, 5 liter alaplével, beletesszük a krumplit is és a petrezselyemzöld felét is. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 1 liter vízhez 2 kockát tegyünk. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt, valamint a maradék petrezselymet és további 2-3 percig még forraljuk, után készen is van.
Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk friss petrezselyemmel, pirított zsemlekockákkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése