Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 22., szombat

Kukoricás kenyér




·        50 dkg kukoricaliszt
·        50 dkg búza liszt
·        1,5 dl  étolaj vagy 2-3 evőkanál zsír
·        5 dkg élesztő
·        0,3 l víz
·        0,3 l tej
·        1 evőkanál só
·        1 kiskanál cukor
·       1 tojás a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, hozzáadva a cukrot és egy kiskanál lisztet. Miután ez elkészült a hozzávalókat összekeverjük, először kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a víz, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. Ha túl kemény, akkor adjunk hozzá még egy kis vizet vagy tejet. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután egy kis olajjal átkenjük az egészet, hogy kelés közben ne száradjon ki, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra. Ha már megkelt, átgyúrjuk és formázzuk. Én a legtöbbször hosszúkás vagy kerek, cipóformát készítek, a tetejét egy éles késsel tetszés szerint beirdalom és hagyom 15-20 percet pihenni. Utána lekenem a tetejét a korábban felvert tojással és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ez gázsütőnél a 3. fokozat.  Sütési ideje kb 35-40 perc. Amikor már szép aranybarna, készen is van. Elég tömör kenyér lesz belőle, intenzív kukorica ízzel. Készíthetjük 1/3 kukoricaliszt, 2/3 búzaliszt arányban is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése