· 50 dkg kukoricaliszt
· 50 dkg búza liszt
· 1,5 dl étolaj vagy 2-3 evőkanál zsír
· 5 dkg élesztő
· 0,3 l víz
· 0,3 l tej
· 1 evőkanál só
· 1 kiskanál cukor
· 1 tojás a kenéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, hozzáadva a cukrot és egy kiskanál lisztet. Miután ez elkészült a hozzávalókat összekeverjük, először kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a víz, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. Ha túl kemény, akkor adjunk hozzá még egy kis vizet vagy tejet. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután egy kis olajjal átkenjük az egészet, hogy kelés közben ne száradjon ki, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra. Ha már megkelt, átgyúrjuk és formázzuk. Én a legtöbbször hosszúkás vagy kerek, cipóformát készítek, a tetejét egy éles késsel tetszés szerint beirdalom és hagyom 15-20 percet pihenni. Utána lekenem a tetejét a korábban felvert tojással és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ez gázsütőnél a 3. fokozat. Sütési ideje kb 35-40 perc. Amikor már szép aranybarna, készen is van. Elég tömör kenyér lesz belőle, intenzív kukorica ízzel. Készíthetjük 1/3 kukoricaliszt, 2/3 búzaliszt arányban is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése