Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 11., kedd

Töltött dagadó




·     1, 5 kg sertésdagadó
·      2 nyers tojás, 3 főtt
·      3-4 zsemle
·     só, bors, petrezselyem,
·     20 dkg gomba, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma
·     olaj vagy zsír , 2 dl tej

  1.  A húst mossuk meg alaposan, majd nagyon óvatosan egy éles késsel szúrjuk fel. Kívül, belül sózzuk, borsozzuk, összenyomott fokhagymával bedörzsöljük.
  2. A hagymát apró kockára vágjuk , majd kevés olajon megdinszteljük.  A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és a hagymára dobjuk.  Megvárjuk, hogy levet eresszen, majd a levet hagyjuk elfőni, és kissé lepirítjuk a gombát is. 
  3. Ha nincs otthon friss gomba, jó a konzerv gomba is. Én ilyenkor egy 400 g-os konzervnek kb a felét használom fel. Ebben az esetben is felaprítom a gombát.
  4. Közben a zsemléket beáztatjuk a langyos tejbe, illetve 3 tojást keményre főzünk. A kemény tojásokat vékonyan felszeleteljük, kockázzuk.
  5. Minden előkészített alapanyagot egy keverőtálba helyezünk, ráütjük a 2 nyers tojást, és vagy kézzel, vagy keverőkanállal jól összedolgozzuk. Ha szükségesnek érezzük, ízesítsük további sóval, borssal. Ha túl hígnak, folyósnak bizonyulna, egy kanál zsemlemorzsával segíthetünk rajta.
  6.  Ha ezzel elkészültünk a  dagadót lazán megtöltjük a töltelékkel, a végén hústűvel vagy fogpiszkálóval  bezárjuk. Ha még maradt töltelék, azt a hús mellé szoktam elhelyezni.
  7.  Fedővel ellátott sütőtálba helyezzük,  felöntjük  sütőzsiradékkal ( kb 3-4 evőkanál zsír), kevés vízzel, kb 1,5 deci), majd  180 fokos légkeveréses sütőben  legalább  másfél, de ha nagyobb a dagadónk két órát sütjük. 
  8. Ha nincs sütőtálunk, tepsibe helyezzük és fóliával letakarva kb. egy órát pároljuk és csak ezt követően ellenőrizzük, hogy puhul-e már a húsunk. Ha szükséges, pároljuk tovább fólia alatt. Ha már megpuhult, távolítsuk el a fóliát, és pirítsuk meg.
  9.  A sütés vége felé egyszer- kétszer locsoljuk meg a levével, így megakadályozhatjuk, hogy a hús kiszáradjon.
  10.  A töltött dagadóban az is jó, hogy hidegen-melegen is fogyasztható. Krumplipürével, petrezselymes krumplival, tartár mártással szoktam tálalni.




3 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandóan néz ki,holnap megpróbálom el készitteni.Remélem sikerülni fog./Tom/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, biztos sikerülni fog :)

      Törlés
    2. Kedves Verus ! Köszönöm szépen a receptet,nagyon jól sikerült,valami isteni lett.:)))
      Boldog Új Évet Kívánok!!! /Tom/

      Törlés