· 1, 5 kg sertésdagadó
· 2 nyers tojás, 3 főtt
· 3-4 zsemle
· só, bors, petrezselyem,
· 20 dkg gomba, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma
· olaj vagy zsír , 2 dl tej
- A húst mossuk meg alaposan, majd nagyon óvatosan egy éles késsel szúrjuk fel. Kívül, belül sózzuk, borsozzuk, összenyomott fokhagymával bedörzsöljük.
- A hagymát apró kockára vágjuk , majd kevés olajon megdinszteljük. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és a hagymára dobjuk. Megvárjuk, hogy levet eresszen, majd a levet hagyjuk elfőni, és kissé lepirítjuk a gombát is.
- Ha nincs otthon friss gomba, jó a konzerv gomba is. Én ilyenkor egy 400 g-os konzervnek kb a felét használom fel. Ebben az esetben is felaprítom a gombát.
- Közben a zsemléket beáztatjuk a langyos tejbe, illetve 3 tojást keményre főzünk. A kemény tojásokat vékonyan felszeleteljük, kockázzuk.
- Minden előkészített alapanyagot egy keverőtálba helyezünk, ráütjük a 2 nyers tojást, és vagy kézzel, vagy keverőkanállal jól összedolgozzuk. Ha szükségesnek érezzük, ízesítsük további sóval, borssal. Ha túl hígnak, folyósnak bizonyulna, egy kanál zsemlemorzsával segíthetünk rajta.
- Ha ezzel elkészültünk a dagadót lazán megtöltjük a töltelékkel, a végén hústűvel vagy fogpiszkálóval bezárjuk. Ha még maradt töltelék, azt a hús mellé szoktam elhelyezni.
- Fedővel ellátott sütőtálba helyezzük, felöntjük sütőzsiradékkal ( kb 3-4 evőkanál zsír), kevés vízzel, kb 1,5 deci), majd 180 fokos légkeveréses sütőben legalább másfél, de ha nagyobb a dagadónk két órát sütjük.
- Ha nincs sütőtálunk, tepsibe helyezzük és fóliával letakarva kb. egy órát pároljuk és csak ezt követően ellenőrizzük, hogy puhul-e már a húsunk. Ha szükséges, pároljuk tovább fólia alatt. Ha már megpuhult, távolítsuk el a fóliát, és pirítsuk meg.
- A sütés vége felé egyszer- kétszer locsoljuk meg a levével, így megakadályozhatjuk, hogy a hús kiszáradjon.
- A töltött dagadóban az is jó, hogy hidegen-melegen is fogyasztható. Krumplipürével, petrezselymes krumplival, tartár mártással szoktam tálalni.
Nagyon ínycsiklandóan néz ki,holnap megpróbálom el készitteni.Remélem sikerülni fog./Tom/
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, biztos sikerülni fog :)
TörlésKedves Verus ! Köszönöm szépen a receptet,nagyon jól sikerült,valami isteni lett.:)))
TörlésBoldog Új Évet Kívánok!!! /Tom/