"Egyik kedvenc salátám, pirítóssal vagy melegszendvics mellé, de akár sültek kísérőjeként is nagyon szeretem. Friss házi tojásból készítve verhetetlen."
· 5-6 db főtt tojás
· 2 tojás sárgája
· 1 evőkanál mustár
· 1 dl olaj
· 4 dl tejföl
· 1-2 evőkanál cukor
· só, bors
A tojásokat feltesszük főni, ezalatt elkészítjük a majonézt. A két tojás sárgáját a mustárral együtt beletesszük egy mélyebb tálkába és összekeverjük. Ezután nagyon lassan, óvatosan, szinte csepegtetve folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk az olajat. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük mert különben a majonéz összeugorhat ( a tojássárga nem veszi fel az olajat és szétválnak) és akkor újra kell az egészet kezdeni.
Ha belekevertük az összes olajat, óvatosan beleforgatjuk a tejfölt is. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. A megfőtt tojásokat kiszabadítjuk a héjukból, majd ha kihűltek tojásszeletelőn vékony szeletekre, majd félbevágjuk. Beletesszük a majonézbe, az egészet lazán összekeverjük és tálalásig a hűtőbe tesszük. Petrezselyemmel díszíthetjük.
Almás tojássaláta: az alapja ugyanaz, mint az előzőnél, annyi különbséggel, hogy a már kész majonézbe belereszelünk egy fél almát. Ettől lazább és könnyebb lesz a salátánk. Mivel az alma egy idő után levet ereszt, ezt a variációt jobb frissen elfogyasztani. Másnap is finom, csak egy kicsit lédúsabb lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése