·
· 500 g liszt,
· 1 dl olaj vagy 5 dkg lágy vaj
· 1 ek só,
· 1 kk cukor,
· kb. 270 ml tej,
· 25 g élesztő, vagy 1 tasak szárított
·
· 1 tojás
20 dkg reszelt sajtA töltelékhez: szeletelt sonka vagy bacon, szeletelt sajt, 1 tojás a lekenéshez
A szokásos módon készítjük a tésztát. 1 dl tejet a cukorral megmelegítünk és beletesszük az élesztőt majd félre tesszük. A lisztet egy tálba szitáljuk, a felfutott élesztőt ráöntjük, hozzátesszük a langyosra melegített tejet, a tojást, az olajat és a sót. Lágy és ruganyos tésztát gyúrunk, majd letakarjuk és kb. fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre vágjuk. Egyenként kör alakúra nyújtjuk, és tésztánként 6 cikkre vágjuk. Sonkát és sajtot teszünk mindegyik cikk szélesebb végére. Feltekerjük kis kifliknek, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük , megkenjük tojással ,megszórjuk reszelt sajttal és 170 fokos előmelegített sütőben 20 -25 percet sütjük.
A szokásos módon készítjük a tésztát. 1 dl tejet a cukorral megmelegítünk és beletesszük az élesztőt majd félre tesszük. A lisztet egy tálba szitáljuk, a felfutott élesztőt ráöntjük, hozzátesszük a langyosra melegített tejet, a tojást, az olajat és a sót. Lágy és ruganyos tésztát gyúrunk, majd letakarjuk és kb. fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre vágjuk. Egyenként kör alakúra nyújtjuk, és tésztánként 6 cikkre vágjuk. Sonkát és sajtot teszünk mindegyik cikk szélesebb végére. Feltekerjük kis kifliknek, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük , megkenjük tojással ,megszórjuk reszelt sajttal és 170 fokos előmelegített sütőben 20 -25 percet sütjük.
Töltelék másként: 1 nagy doboz vagdalthús konzerv, 1 kis fej hagyma, só, bors, 1-2 teáskanál mustár, 1 kis doboz májkrém, 2-3 ek. tejföl, reszeltsajt
Késes robotgéppel szoktam krémesre keverni. Beleteszem az apróra vágott hagymát, vagdalthúst és az összes többi hozzávalót. 1 perc alatt eldolgozza, de kézzel is ki lehet keverni.
Gombás töltelék: 2-3 tejbe áztatott zsemle, egy konzerv gomba, ( nem kell csak kb a fele) 10 dkg sonka vagy bacon, só, bors, egy kis fej apróra vágott hagyma, petrezselyem. A hagymát egy kis olajon megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott gombát és néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott bacont is és még néhány percig pároljuk, sütjük. Ezután összekeverjük a tejben áztatott zsemléhez, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk. Friss petrezselymet is adhatunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése