· 1 kg liszt
· 0,5 dl víz
· 3 evőkanál tejföl
· 1 tojás + 1 tojás a tetejére
· 1 kiskanál só
· 2 gerezd fokhagyma
· 2 kiskanál cukor
· 5 dkg élesztő
· 25 dkg füstölt kolozsvári szalonna
· 20 dkg reszelt sajt
- Az élesztőt a cukorral, egy evőkanál liszttel a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót egy nagy tálba tesszük, majd ha az élesztő felfutott, a tojással, tejföllel együtt belekeverjük a lisztbe.
- Először kézzel jól átgyúrjuk, majd robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Külön zsiradék nem kell bele, sütés közben a szalonna bőven enged a tésztába. Dagasztás után a tálat lefedjük egy konyharuhával és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Amíg kel, húsdarálón ledaráljuk a szalonnát, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát. Ha a tészta már megkelt, deszkán egyszer még jól átgyúrjuk kézzel, majd 5 percig pihentetjük.
- A pihentetés után kb 1 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk.
- A közepén egy vékony késsel elválasztjuk, nem vágjuk el, csak megjelöljük a középvonalat. A felét megkenjük a darált szalonnával, majd ráhajtjuk a másik felét, széleit lenyomkodjuk.
- Késsel vagy derelyevágóval kb 7-8 cm-es kockákat vágunk, a széleit egy kicsit összenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- Ebből az adagból két tepsi lesz. Ismét letakarjuk őket és 15-20 percig kelesztjük.
- A tetejüket lekenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre a két tepsit is megsüthetjük, 180 fokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése