· 15 dkg füstölt hús
· 10 dkg húsos szalonna
· 10 dkg füstölt kolbász
· 1-2 kanál olaj
· 1 fej vöröshagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 2 -2 közepes sárgarépa, illetve gyökér
· 2 nagyobb krumpli
· 1 üveg vágott zöldbab (350 g)
· só, bors, petrezselyemzöld
· 4 evőkanál liszt
· tejföl
A füstölt portéka lehet sertéscomb, tarja, karaj vagy akár csülök is. Azért nem is határoztam meg pontosan a hozzávalóknál, mert attól függ, hogy éppen mi finomat találok a hentesnél. A kolbász választásánál fontos, hogy ne legyen száraz, hanem inkább puha, szétfővő. Én most Csabai kolbászt tettem a levesbe.
A füstölt húst és a szalonnát kis kockákra vágjuk és egy kevés olajon lassú tűzön kevergetve megpirítjuk. A szalonnát kisebbekre, mint a húst. Nem kel sok olaj alá, a szalonnából is olvad ki még zsír. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd a már megpirult szalonnához adjuk, úgy, hogy a szalonnát, húst benne hagyjuk a lábosban. Gyakori kevergetés mellett közepes lángon üvegesre pároljuk. A répákat, gyökereket megpucoljuk, felkarikázzuk, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott kolbászt, amiről előzőleg lehúztuk a bőrét, 1-2 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön az egészet 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Ezután hozzáadjuk a répákat, a krumplit, átkeverjük, lassú tűzön kevergetve néhány percig pirítjuk, majd meghintjük 4 evőkanál lisztel és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük 1.5-2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. A sózással vigyázzunk, a szalonna illetve a füstölt hús már önmagában is elég sós. Ha szükséges, egy kis pirospaprikát is adhatunk hozzá, de szerintem a kolbásztól elég szép színe lesz a levesnek. Ha a krumpli már puhul, hozzáadjuk a zöldbabot is. Nyáron friss zöldbabot használok, de ilyenkor télen üveges vágott babot vagy mirelitet. A konzerv zöldbabot is ajánlom, azt talán még kevesebbet kell főzni, nagyon hamar megpuhul. Amikor már az összes zöldség és a hús is puha, megszórom a leves tetejét néhány szál apróra vágott petrezselyemmel. Tálaláskor tejfölt kínálok hozzá. 8-10 adag lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése