Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 25., kedd

Zöldbableves füstölt portékával


·        15 dkg füstölt hús
·        10 dkg húsos szalonna
·        10 dkg füstölt kolbász
·        1-2 kanál olaj
·        1 fej vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        2 -2 közepes sárgarépa, illetve gyökér
·        2 nagyobb krumpli
·        1 üveg vágott zöldbab  (350 g)
·        só, bors, petrezselyemzöld
·        4 evőkanál liszt
·        tejföl


A füstölt portéka lehet sertéscomb, tarja, karaj vagy akár csülök is. Azért nem is határoztam meg pontosan a hozzávalóknál, mert attól függ, hogy éppen mi finomat találok a hentesnél. A kolbász választásánál fontos, hogy ne legyen száraz, hanem inkább puha, szétfővő. Én most Csabai kolbászt tettem a levesbe.
A füstölt húst és a szalonnát kis kockákra vágjuk és egy kevés olajon lassú tűzön kevergetve megpirítjuk. A szalonnát kisebbekre, mint a húst. Nem kel sok olaj alá, a szalonnából is olvad ki még zsír. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd a már megpirult szalonnához adjuk, úgy, hogy a szalonnát, húst benne hagyjuk a lábosban. Gyakori kevergetés mellett közepes lángon üvegesre pároljuk. A répákat, gyökereket megpucoljuk, felkarikázzuk, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk.  Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott kolbászt, amiről előzőleg lehúztuk a bőrét, 1-2 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön az egészet 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Ezután hozzáadjuk a répákat, a krumplit,  átkeverjük,  lassú tűzön kevergetve néhány percig pirítjuk,  majd meghintjük 4 evőkanál lisztel és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük 1.5-2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. A sózással vigyázzunk, a szalonna illetve a füstölt hús már önmagában is elég sós. Ha szükséges, egy kis pirospaprikát is adhatunk hozzá, de szerintem a kolbásztól elég szép színe lesz a levesnek. Ha a krumpli már puhul, hozzáadjuk a zöldbabot is. Nyáron friss zöldbabot használok, de ilyenkor télen üveges vágott babot vagy mirelitet. A konzerv zöldbabot is ajánlom, azt talán még kevesebbet kell főzni, nagyon hamar megpuhul. Amikor már az összes zöldség és a hús is puha, megszórom a leves tetejét néhány szál apróra vágott petrezselyemmel. Tálaláskor tejfölt kínálok hozzá. 8-10 adag lesz belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése