· 2 nagy fej zellergumó
· 8 fej vöröshagyma
· 5-6 gerezd fokhagyma
· 3-4 nagyobb krumpli
· 2 dl főzőtejszín
· 1,5 – 2 liter húsleves alaplé
· só, bors, némi friss zellerzöld
· olaj
· 3 evőkanál liszt
· reszelt sajt, pirított szalonnakockák a tetejére
A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A zellergumókat és a krumplit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a krumplit, a zellert, és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük 1, 5 - 2 liter alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 1 liter vízhez kb. 2-3 kockát tegyünk. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel vagy botturmixszal összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt és megszórjuk az apróra vágott zellerzölddel. Lassú tűzön felforraljuk és készen is van.
A tejszínt helyettesíthetjük tejföllel is. Ebben az esetben egy tojás sárgáját keverjünk ki 4 evőkanál tejföllel, majd a forró levesből adjunk hozzá két merőkanálnyit és ezzel sűrítjük a levest. Így már nem forraljuk fel többé , mert különben a tejföl összeugrik, csak melegítjük.
A tejszínt helyettesíthetjük tejföllel is. Ebben az esetben egy tojás sárgáját keverjünk ki 4 evőkanál tejföllel, majd a forró levesből adjunk hozzá két merőkanálnyit és ezzel sűrítjük a levest. Így már nem forraljuk fel többé , mert különben a tejföl összeugrik, csak melegítjük.
Reszelt sajttal, pirított zsemlekockákkal, és/vagy apróra vágott pirított szalonnával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése