- 3 dl tej
- 3 dkg friss élesztő vagy 1 tasak szárított
- 5 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj,
- 2 tojássárgája,
- késhegynyi só
- 50 dkg liszt
- 1 liter olaj a sütés
- A fánk elég kényes kelt tészta, de kis odafigyeléssel könnyen elkészíthető. A helyiség ahol dolgozunk legyen viszonylag meleg, huzatmentes.
- 3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál cukrot. A vajat felolvasztjuk, én egy kis letakart tálkában a mikróban szoktam. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, a maradék cukrot, sót és az olvasztott vajat.
- Ha szárított élesztőt használunk, azt csak simán keverjük bele a lisztbe.
- Amikor az élesztő megkelt, hozzáöntjük a liszthez. Nagyon jól kidolgozzuk, először kézzel, majd robotgéppel 5-6 percig dagasztjuk, ennek következtében közepesen lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk.
- Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, majd ruhával letakarva kb. 30 percig kelesztjük. Ha túl sokáig kelesztjük előfordulhat, hogy a fánk nem lesz szalagos. Sütés elött kis mélyedést nyomkodunk a fánk közepébe.
- A fánkot középforró bő olajban egyenletes tűzön sütjük. Ha túl forró az olaj, akkor hirtelen sül és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. Egy oldala kb. 1 perc alatt sül meg.
- A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy legyen hely a növekedésre. Én egy serpenyőben sütöttem, egyszerre hármat.
- A sütés kezdetén fedjük le a serpenyőt, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki egy szalvétával borított tányérra, és még melegen szórjuk meg porcukorral. Végül a mélyedésekbe lekvárt teszünk...:)))
Update 2024.02.28-án:
A világosabb színű fánkokat forrólevegős sütőben sütöttem, 185 fokon 8 percig, 5 perc után fordítottam. A lassabb sütés miatt a mélyedések eltűntek...:)) Finom lett, puha belül és enyhén ropogós kívül. Cosori Turboblaze gépben sütöttem, Bake módban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése