- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj,
- 2 tojássárgája,
- késhegynyi só
- 50 dkg liszt
- 1 liter olaj a sütés
A fánk elég kényes kelt tészta, de kis odafigyeléssel könnyen elkészíthető. A helyiség ahol dolgozunk legyen viszonylag meleg, huzatmentes.
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál cukrot. A vajat felolvasztjuk, én egy kis letakart tálkában a mikróban szoktam. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, a maradék cukrot, sót és az olvasztott vajat. Amikor az élesztő megkelt, hozzáöntjük a liszthez. Nagyon jól kidolgozzuk, először kézzel, majd robotgéppel 5-6 percig dagasztjuk, ennek következtében közepesen lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, majd ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. Ha túl sokáig kelesztjük előfordulhat, hogy a fánk nem lesz szalagos. A fánkot középforró bő olajban egyenletes tűzön sütjük. Ha túl forró az olaj, akkor hirtelen sül és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. Egy oldala kb. 1 perc alatt sül meg. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy legyen hely a növekedésre. A sütés kezdetén fedjük le az edényt, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki egy szalvétával borított tányérra, és még melegen szórjuk meg porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése