· 50 dkg liszt
· 3 dkg élesztő
· 2 közepes méretű főtt krumpli
· 1 evőkanál olaj a tésztába
· 1 kiskanál só
· 1 kiskanál cukor
· 2.5-3 dl tej
· olaj a kisütéshez
A burgonyát puhára főzzük. A lisztet elkeverjük a sóval. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A főtt burgonyát összetörjük és összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk, robotgéppel 4-5 percig lágyabb kelt tésztává dagasztjuk. Langyos helyen kb. fél óra, óra alatt kétszeresére kelesztjük. Ezt követően lisztezett deszkán még egyszer jó átgyúrjuk, majd 5 percig pihentetjük. Majd másfél cm vastagságúra kinyújtjuk és tenyérnyi méretű korongokat szaggatunk belőle. Még 20 percig pihentetjük. Egy nagy, lehetőleg mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk. A korongokat széthúzkodjuk egy kicsit, beletesszük a forró olajba és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Kb 1-2 perc oldalanként. Érdemes papírtörlőre kiszedni, hogy a felesleges olajat felszívja. Még melegen, fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése