Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 12., szerda

Krumplis lángos

" Gyerekkorom egyik nagy kedvence, szinte soha nem tudtam betelni vele. Számomra  a nyarat idézi, s talán  ezért szoktam télen többször sütni. A gyerekeim is nagyon szeretik, ki ki üresen, vagy sajtos tejfölösen, de hallottam már, hogy van, aki lekvárral szereti."




·        50 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 közepes méretű főtt krumpli
·        1 evőkanál olaj a tésztába
·        1 kiskanál só
·        1 kiskanál cukor
·        2.5-3 dl tej
·        olaj a kisütéshez


A burgonyát puhára főzzük. A lisztet elkeverjük a sóval. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A főtt burgonyát összetörjük és összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk, robotgéppel 4-5 percig lágyabb kelt tésztává dagasztjuk.  Langyos helyen kb. fél óra, óra alatt kétszeresére kelesztjük. Ezt követően lisztezett deszkán  még egyszer jó átgyúrjuk, majd 5 percig pihentetjük. Majd másfél cm vastagságúra kinyújtjuk és tenyérnyi méretű korongokat szaggatunk belőle. Még 20 percig pihentetjük. Egy nagy, lehetőleg mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk. A korongokat széthúzkodjuk egy kicsit, beletesszük a forró olajba és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Kb 1-2 perc oldalanként. Érdemes papírtörlőre kiszedni, hogy a felesleges olajat felszívja. Még melegen, fokhagymával, tejföllel, reszelt   sajttal megszórva tálaljuk.

Lángos másképp: a recept ugyanaz,  mint az előző, csak főtt krumpli nélkül, illetve tej helyett kefirrel készítjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése